Zdrowe mięso dla sportowców

Stwierdzenia, że odpowiednia dieta pozytywnie wpływ na nasze zdrowie brzmi jak truizm. Wszyscy o tym wiemy, ale nie zawsze o tym pamiętamy. Nie można tego zarzucić sportowcom, którym szczególnie zależy na tym, by ich ciało było zdrowe i sprawne. Muszą jeść mięso, gdyż sprzyja to rozbudowie masy mięśniowej ciała. Szczególnie polecana jest wołowina bez kości.

Dlaczego kulturyści jedzą wołowinę bez kości?

Kulturyści nie bez powodu zajadają się stekami przygotowywanymi z wołowiny bez kości. Oczywiście, ich ciała wyglądają świetnie, gdyż dużo ćwiczą, ale bez odpowiedniej diety na pewno nie udałoby się osiągnąć takich efektów. Dobra jakościowo wołowina dostarcza dużo aminokwasów egzogennych, zwłaszcza szczególnie cennej dla mięśni leucyny. Ponadto, zawiera kreatynę, czyli najsilniejszą znaną substancję anaboliczną stosowaną w legalnym wspomaganiu wysiłku. Nie bez znaczenia jest także obecność sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), których spożycie może chronić przed przyrostem tkanki tłuszczowej podczas przyjmowania nadprogramowej dawki kalorii. Wysoka zawartość witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12 ułatwia pokrycie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki pokarmowe, a cholina i betaina wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową i usprawniają pracę wątroby. Chuda wołowina jest kluczowym elementem budowania masy mięśniowej. Jeden średni kawałek wołowiny bez kości zawiera około 52 gramy białka, 6 gramów tłuszczu i tylko 265 kalorii. Czerwone mięso zawiera także niacynę, która wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych i zwiększa poziom HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu. Wołowina jest również doskonałym źródłem żelazo, które jest ważnym składnikiem, gdyż pomaga dostarczać tlen do komórek ciała.

Zobacz również  Jak dobrać farby do włosów?

Jak wybrać odpowiednią wołowinę bez kości?

Bez wątpienia najlepsza jest polędwica. Możemy kupować także udziec, rostbef, antrykot lub rozbratel. Najlepiej kupować i przygotowywać mięso pochodzące od krów wypasanych trawą. Trzeba wykazać się pewną inicjatywą, by taki produkt zdobyć, ale nie jest to niemożliwe. Ponadto, takie mięso będzie droższe niż tusza wołowa od krów z chowu przemysłowego.

Jak często jadać i jak przygotowywać wołowinę bez kości?

Dobrze przygotowaną wołowinę bez kości można jeść codziennie, ale warto zachować różnorodność diety, wprowadzając do niej także inne rodzaje mięsa, ryby i dania z jaj i nabiału. Mięso wołowe jest stosunkowo drogie. Warto więc polować na promocje. Każdy sklep, nawet osiedlowy, ma tygodniowe promocje na różnego rodzaju mięsa. Warto kupić więcej mięsa, a część można zamrozić. Najlepiej jeść wołowiną bez kości gotowaną, duszoną lub pieczoną w folii oraz podawaną na surowo (tatar). Mięso można także krótko smażyć na dobrej jakości tłuszczu o wysokiej stabilności termicznej  (np. olej koksowy, masło klarowane). Wołowina bez kości jest smaczna i odżywcza, więc powinny ją włączyć do swojego jadłospisu osoby, którym zależy na zdrowiu i ładnej sylwetce.