Zdrowe ekologiczne jedzenie.
Zwiększająca się świadomość konsumentów powoduje, że zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Polacy często odwiedzają sklepy ze zdrowym jedzeniem i zwracają uwagę na składniki wywołujące alergie pokarmowe. Sprawdźmy zatem najnowsze trendy, jakimi rządzi się zdrowe odżywianie.
Zdrowe odżywianie – jakie tłuszcze wybierać?
Najważniejsze zasady, które należy wdrożyć w życie przechodząc na zdrowe jedzenie, to przede wszystkim znacząca eliminacja tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz tzw. tłuszczów trans – realnie zwiększających ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory jelita grubego. Dietetycy od dawna podkreślają, że ograniczenie spożywania tych składników korzystnie działa na ciśnienie krwi, chroniąc przed miażdżycą i powstawaniem zatorów w naczyniach krwionośnych, co przekłada się na dłuższe życie. Wybierając zdrowe odżywianie, spożywajmy nienasycone kwasy tłuszczowe – występujące m.in. w oleju rzepakowym, awokado, tłustych rybach morskich. Takie produkty oddziałują zbawiennie na cały organizm – eliminując schorzenia takie jak depresja czy łuszczyca, wpływają też na kondycję skóry i włosów, widocznie je wzmacniając.
Zapotrzebowanie na zdrowe jedzenie
Zdrowe odżywianie to również dostarczanie witamin i składników mineralnych w czystej postaci – poprzez spożycie sezonowych owoców i warzyw. W środowisku dietetyków panuje przekonanie, że najbardziej zdrowe jedzenie to takie, które występuje pod szerokością geograficzną danego kraju. Inne zapotrzebowanie na zdrowe odżywianie i cenne składniki występuje więc u osób zamieszkujących kraje w klimacie umiarkowanym, a inne na Syberii czy kole podbiegunowym. W zależności od szerokości geograficznej będziemy więc preferować zdrowe odżywianie w postaci ryb morskich, cytrusów lub tłuszczu.
W jakich sklepach znajdę zdrowe jedzenie?
W polskich marketach pojawia się coraz więcej stoisk z ekologicznymi produktami. Zdrowe jedzenie znajdziemy też w wielu specjalistycznych sklepach, które oferują produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, bez glutenu, cukru i szkodliwych konserwantów. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny wybierać produkty oznaczone symbole przekreślonego zboża. Warto także zainteresować się skąd sklep pozyskuje zdrowe jedzenie. Zwracajmy uwagę na kody widoczne na jajach – numer 3 oznacza kury przetrzymywane w ciasnych klatkach, których jajka nie mają tak dużo wartości odżywczych, jak kur z wolnego wybiegu. Wybierajmy sklepy oferujące zdrowe jedzenie i mięso pochodzące od drobnych rolników – dzięki temu będziemy mieli gwarancję najwyższej jakości, braku konserwantów i sztucznych składników.