Herbaty – czym się różnią i jakie mamy rodzaje

Zielona herbata jest zdrowa i pomaga w odchudzaniu, a biała wcale nie wyróżnia się śnieżnym kolorem, lecz przybiera słomkowy odcień. Wiedza o rodzajach herbat może być źródłem fascynujących odkryć. Zobacz, czym różnią się od siebie i którą z nich warto najczęściej pić, by zachować zdrowie.

Wszystkie kolory tęczy

Osoby, które przez większość życia piły klasyczną czarną herbatę, mogą być zaskoczone bogactwem smaków zróżnicowanych odmian tego trunku. Już same ich nazwy działają na wyobraźnię, nasuwając skojarzenia z kolorami natury. Jakie więc rodzaje herbaty wyróżniamy? Oprócz najpopularniejszej czarnej herbaty, która powstaje w wyniku więdnięcia, skręcania, a następnie fermentacji i suszenia liści, w dobrych sklepach znajdziemy także herbaty: zielone, białe, czerwone i niebieskie, a także całą gamę naparów ziołowych, aromatyzowanych oraz owocowych. Różnią się one od siebie właściwościami, smakiem oraz sposobem wytwarzania. Herbata zielona, którą wiele osób uważa za najzdrowszy z trunków, powstaje na przykład z liści suszonych tuż po zebraniu, co sprawia, że zachowują one więcej wartości odżywczych niż cząstki roślin poddawane procesowi fermentacji. Jej regularne spożywanie pomoże nam zwiększyć tempo spalania tkanki tłuszczowej oraz zwalczać otyłość. Korzystny wpływ na zdrowie ma także picie herbaty żółtej, która zawiera niewielką ilość kofeiny i substancje tonizujące oraz usprawniające trawienie. Zielono-żółty napar pomaga także w usuwaniu toksyn z organizmu, warto więc napawać się jego smakiem przed rozpoczęciem diety odchudzającej. Osoby, które dbają o linię powinny również sięgnąć po czerwoną herbatę, znaną też jako pu-erh. Jej charakterystyczny, dość intensywny smak to efekt fermentacji i leżakowania. Warto wiedzieć, że liście używane do stworzenia tego napoju mogą być przechowywane nawet przez kilkadziesiąt lat.

Zobacz również  Jakie wybrać soczewki kolorowe

Znane tylko smakoszom

Jedną z najsubtelniejszych odmian popularnego trunku jest biała herbata, którą przyrządza się wyłącznie z młodych liści i pąków. Jej nazwa nie ma wiele wspólnego z kolorem naparu, któremu bliżej do jasnych odcieni żółtego niż bieli. Jej genezy należy więc upatrywać w białym meszku, który pokrywa młode części roślin niezbędnych do zaparzenia napoju. Powoli zyskuje na popularności herbata znana dotąd tylko największym smakoszom tego trunku. Ulong to napój zwany też niebieską herbatą, którą łatwo rozpoznać po dwukolorowych liściach. Jasne fragmenty liści są okolone ciemnymi brzegami – pozostałościami po procesie fermentacji. Niektóre odmiany roślin nadają się do parzenia nawet po 20 razy. Fascynujący świat herbat kryje w sobie mnóstwo niespodzianek. Warto go poznać i posmakować liści oraz pąków roślin rosnących w odległych krańcach świata, a przy okazji czerpać korzyści z ich zdrowotnych właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website